Search
Close this search box.

PEL ART

Οι σύλλογοι εικαστικών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ!

Ένα ακόμη βήμα γίνεται προς την ανάδειξη της τέχνης και του σημαντικού έργου των συλλόγων εικαστικών που προάγουν το πνεύμα της έκφρασης, της δημιουργίας και της αξίας που έχει η ενασχόληση με κάθε είδους τέχνη στη ζωή μας.

Για πρώτη χρονιά, μέσα από τη LAMIA EXPO ’23 και σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΚΤΙΡΙΟ Α΄ στο εκθεσιακό κέντρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, σύλλογοι εικαστικών με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τη θεματική έκθεση «PEL ART».

Οι σύλλογοι εικαστικών κάθε χρόνο εντάσσουν στα προγράμματά τους μια ευρεία γκάμα κατηγοριών ενασχόλησης με σκοπό να διδάξουν τεχνικές και να αναδείξουν νέα ταλέντα, να συνεισφέρουν στον πολιτισμό κα να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την ψυχική ενδυνάμωση των μελών τους μέσα από την εικαστική έκφραση.

Η ζωγραφική, η κεραμική, η γλυπτική και η φωτογραφία είναι μόνο κάποιες από τις κατηγορίες τις οποίες αναπτύσσουν οι σύλλογοι εικαστικών με τις ομάδες τους προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Αυτές οι κατηγορίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του PEL ART (14 – 18 Ιουνίου) στο κτίριο Α’.

Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι!

Η Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας (Φ.Ο.Λ.)

Η Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας (Φ.Ο.Λ.) ιδρύθηκε το έτος 2009, με σκοπό την διάδοση και προβολή της φωτογραφικής τέχνης και παιδείας συμβάλλοντας με τον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα, στην ανάπτυξη της τέχνης και του πολιτισμού στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Σε ετήσιο επίπεδο προσφέρει σεμινάρια αρχαρίων σε ερασιτέχνες φωτογράφους μέλη της και διοργανώνει φωτογραφικές εξορμήσεις, προβολές και ομιλίες προσκεκλημένων καταξιωμένων φωτογράφων, προβάλλοντας το καλλιτεχνικό τους έργο.

Κάθε χρόνο διοργανώνει έκθεση στην πόλη της Λαμίας με σκοπό την ανάδειξη έργων των μελών της. Ομαδικά ή ατομικά συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και εκθέσεις άλλων φορέων.

Ενδεικτικά έργα

Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας  ΣΚΕΤΚΕ

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας  ΣΚΕΤΚΕ, ιδρύθηκε το 1999 με έδρα τη Λαμία και σήμερα αριθμεί 200 μέλη (απόφοιτοι Καλών Τεχνών, μέλη του ΕΕΤΕ, εικαστικοί με σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή) 

Ο Σύλλογος συνεργάζεται με φορείς και διοργανώνει εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο! 

Ενδεικτικά έργα

Ο παλμός της τέχνης στη Στυλίδα. Δεσμοί φιλίας και τέχνης!

Πρόκειται για μια παρέα δημοτών που συσπειρωθήκαμε γύρω από ένα κοινό όραμα με καλλιτεχνική βάση και “κυρίως” με κοινωνικές προεκτάσεις.

Αυτοδίδακτοι στην πλειοψηφία τους και με αφετηρία τον ιδιωτικό τους χώρο, αντλούν από την παλέτα των συναισθημάτων τους, τη χαρά, τους φόβους, τον προβληματισμό και την αισιοδοξία, προτείνοντας διέξοδο από την μοναχικότητα.

Με τη δημιουργία της “άτυπης” αυτής ομάδας, αρθρώνεται πλέον συλλογικά μια φωνή μέσα από την εικαστική δημιουργία, ως απόρροια πνευματικής διεργασίας, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη παράγεται και στην επαρχία, ενώ παράλληλα, προβάλλει τον τόπο.

Η ομάδα ασχολείται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική σε ξύλο – πέτρα – μάρμαρο, την κεραμική και την αγιογραφία. 

Ενδεικτικά έργα

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Μπράλου δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1989 με σκοπό την:

  • μορφωτική και πολιτιστική αναβάθμιση των κατοίκων του Μπράλου
  • ανάπτυξη αισθημάτων ευθύνης, ευγενικής άμιλλας, φιλαλληλίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο 
  • μελέτη, προώθηση και επίλυση τοπικών προβλημάτων
  • διοργάνωση ποικίλων μορφωτικών – ψυχαγωγικών, φιλανθρωπικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων
  • ίδρυση βιβλιοθηκών, μουσείων και εκθέσεων παραδοσιακών και ιστορικών κειμηλίων κ.α.

Ο σύλλογος από το 2016 έχει εντάξει στο ημερολόγιο των εκδηλώσεών του την κατηγορία της φωτογραφίας ως τρόπο έκφρασης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά και ως ένα ακόμη μέσο δημιουργίας ισχυρών δεσμών .

Για τον λόγο αυτό, ενθαρρύνει τα μέλη του, αλλά και όλους τους ερασιτέχνες φωτογράφους ανά την Ελλάδα, να συμμετέχουν δωρεάν στις εκθέσεις φωτογραφίας που διοργανώνει περιοδικά ο Σύλλογος παρουσιάζοντας την τέχνη τους.

Ενδεικτικές ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις του συλλόγου

  • Η Γιορτή Τσίπουρου που πραγματοποιείται τα τελευταία 21 χρόνια κάθε Νοέμβριο.
  • Το θρησκευτικό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, ετησίως.
  • Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών την πρωτομαγιά κάθε έτους και πολλές άλλες

μικρότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των κοινωνικών του παρεμβάσεων,  ο Σύλλογος, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση των δρομολογίων του τρένου και την ανακήρυξη της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Μπράλου – Λιανοκλαδίου ως τουριστικής, εγκαινιάζοντας το 2019 τη λειτουργία του «ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία PEL ART, ο Σύλλογος, συμμετέχει σε αυτή την οργάνωση με σκοπό να αναδείξει τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας μέσα από την οποία αποτυπώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δυναμικές του τόπου.

Οι επισκέπτες της LAMΙΑ EXPO στο αφιέρωμα της PEL ART, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικά τοπία της περιοχής μέσα από τη ματιά των ερασιτεχνών φωτογράφων, καθώς και ένα σπάνιο αρχειακό υλικό.

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού- Διαδραστικό Ψηφιακό Μουσείο Ευρυτανίας

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού – Διαδραστικό Ψηφιακό Μουσείο Ευρυτανίας, ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – ΠΕ Ευρυτανίας το 2019 με σκοπό την παρουσίαση της ιστορίας της Ευρυτανίας διαχρονικά. Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες προσφέροντας καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια ιστορίας και τεχνών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με δυναμική παρουσία, το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού – Διαδραστικό Ψηφιακό Μουσείο Ευρυτανίας, συμμετέχει με τα θεματικά του εργαστήρια στην πρώτη PEL ART στα πλαίσια του LAMIA EXPO CENTRAL GREECE TRADE EVENT, 14 – 18 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Χορηγός PEL ART

Χορηγός εικαστικού